“SİYAH MARTI”, MARTI NEDEN KARARDI?

Her insan beyazı gördüğünde bir başka anlamlar ve ifadeler bulur, kimisi bir sevgili temiz aşk gelir aklına, Rahatlık, Huzur, Masumiyet, Dürüstlük, Dostluk, Barış, Beyaz güvercinler, Her aşk şiirinde veya sevgiliye aşk mektuplarında bir kenara iliştirdiğimiz bir güvercin mutlaka vardır, Güvercin nedense hep beyaz dır.! Oysa beyaz güvercin oldukça azdır!

Ben her beyaz gördüğümde farklı anlamlar ifade eden düşüncelere dalmam. Çok enteresandır. Her beyaz gördüğümde aklımın hemen uçunda Rahmetli babaannemim ( Havva Balcı) Beyaz başörtüsü gelir, gündelik olarak kullandığı ve saçını hiçbir zaman görmediğim babaannem. Beyazın yalnızca onda hak edilmiş olarak durması farklı bir yaşam felsefesini de hatırlatır bana. Beyaz’a lâyık olmak.

Beyaz’ı giymek insanlara zor gelir, Kirlenmeden taşınması oldukça zordur, Zor bir giysidir, sadece bir kere kullana bilme şansı vardır. Çünkü beyaz ikinci defa kullanıldığında grileşir, üçüncü kullanımında ise artık siyah tır.

Benim yaşamımda Lacivert Beyaz çok yer alsa da bunu her ne kadar Sarıyerlilikle de pekiştirsek ben her zaman kendime renk olarak kırmızıyı tercih ederim. Renk tercihi insanların karakterini belli edermiş. Gri’yi tercih hiç edemedim. Kırmızı dünya görüşüm yaşam felsefem. İdeallerimi tamamlayan renk olmuştur her zaman.

Beyaz Sarıyer de daha farklıdır. İlk akla gelen Beyaz Martı dır. İkinci bir beyazı düşünme şansınız fazla yoktur. Doğuştan yanına farklı renkler konması engellenmiştir, tek bir seçenek Lacivert dir. Beyaz adı üstünde temizlik ve dürüstlüktür. Böyle olduğu için Sarıyer bizim için hiç bir zaman kirli göremiyeceğimiz, yakıştıramadığımız, üzerinde titrediğimiz mücadele ettiğimiz camia olmuştur.

Oysa Sarıyer’in temsili balıktır, Sarıyer Kulübü’nün arması da balık tır, Sarıyer de balık çeşitleri gri dir, pek az diğer renklerde balık bulunur. Aslında Sarıyerliye yakışan Gri’midir.

Beyaz Martı Doğumda ilk yaşlarında, büyümeye başlarken ilk gridir. Sonra uzun müddet beyaz olarak kalır, nihayetinde yaşamın son günlerinde yaşlanmaya başladığında gridir artık. Gidecektir. lakin hiçbir zaman martı siyahı kendine layık görmemiştir.

Konumuz Beyaz Martı’yı Siyah’a dönüştürenlerdir. Martı neden siyah olmuştur. SİYAH MARTI! Ne kadar üzüntü verici değilmi?

Sarıyerliye, yoldan geçen her hangi bir insana heyy SİYAH MARTI diye seslenmiş olsanız bu küfür dür.

Bir insana ceza vermek istersen sen artık SİYAH MARTI’ sın demek. Onu Sarıyer toplumunda suç işlemiş olarak kabul edilmiş ve siyah’a mahküm olarak yaşayacak demektir. Böyle bir insanında Sarıyer toplumunda pek yeri yoktur. Hiçbir Sarıyerlide bunu hak etmemiştir.

Toplumda büyüklerin suçlarını çocuklar çeker derler. Ne yaparsan karşılığını da inanıyorsanız yaşarken karşınızda görürsünüz. Hikayemiz Martı’nın Siyah oluşundadır.Neden ?

Hayat sizlere bunu yaşamın kaçınılmaz sonucu olarak verdi. Sizler Sarıyer toplumuna yaptığınız hizmetlerin karşılığında, çektirdiğiniz çilerler, hakkını yediğiniz toplumumuzun her kesim insanlarının, borçların, canları yanan çilekeş insanların, ele geçirdiğiniz haksız kazançların, Sarıyer toplumuna semtine vermiş olduğunuz cezanın karşılığı olarak sizler SİYAH MARTI’YA LAYIK GÖRÜLDÜNÜZ. Oysaki bunu bizler size vermeden siz kendinizi Sarıyer de nereye koyacağınızı öğrenmiş olduğunuz dan bizleri de pek fazla uğraştırma gereği görmediniz.sizlere bu vesile ile teşekkür ediyorum.

Eski Belediye Başkanımız sayın Yusuf Tülün çocuğuna gelecek olarak kurmuş olduğu şirketin internet ismini “www.SİYAHMARTI.COM” olarak seçmiştir.

Herkes hak edildiği şekilde Sarıyer tarihi içinde layık görüldüğü şekilde yerini alacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Artık söylenecek daha fazla söz kalmamıştır.
MARTI’NIN DİBİ KARARMIŞTIR.


Mustafa BALCI.
06.01.2008

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1.2.3.4. YANLIŞ BİR DOĞRU ETMEZ.

ATATURK'UN OLUM SEBEBI SIROZ MUYDU?

SİYAH MARTI