UÇAN’LA KAÇAN

Çok genç yaşta hayata atılan bir insan! hayatın en başında,kestirme yoldan nefes almaya başlar ,yürümeye ve koşmaya niyetlenir, yakın çevresinde hani biraz kafasını kaldırmak isterken tavana çarpmamak için bir kaç basamak cıkıp dinlenme ve akıl danışma ihtıyacı hisseder! Nasıl ve hangi yol engebeli dir? sorar.

Taş nerden gelir diye sormak ister?,Bazen sorduguna pişman olur .sormak tan vazgeçer,tekrar basamakları çıkmaya başlar.daha gençtir.hayatın mücadelesi kimi insanlarda genç yaşta başlar.beden küçük tür, ama beyin büyük gelir,o vucut ve düşünce yapısı bedeni zorlar.çıkmak ister kalıbından ,hep bir sıçrama yenilenme.tecrübe ve deneyim belki kısa zamanda gerçekleşmektedir zaman zaman.beden büyür, beyin algılaması yükselir.topluma hizmet başlar.aynı toplum! genç yaşta kendini ispat etmeye çalışan ve bunu başarıyla yapan insanlar hizmet ettiği toplumda başarıları kıskanıldıgından hakir görülmeye başlanır.çekememezlik hat sayfaya çıkar.! ‘’genç bu tepkiden korkarsa hayatının bundan sonraki zaman dilimlerinde hep korkuyla yaşamak zorunda kalacaktır’’.eger genç yaşamı kendi yaşadıgı zaman diliminde karşılaştıgı zorlukları aşmayı bu yaşa kadar edindigi tecrübesiyle aşarsa,çevresinin ve toplumun bu vesile ile tepelere sürükledigi bu insan artık kabına sızmaz olur .

Lakin! Toplumun duyarlı kesimi,akil insanları gençte ışık görmüşlerdir,bir genç daha körelmesin,bir ışık da biz yakalım.derler.Güneş her zaman dogu dan dogar.lakin gün aydınlanırken yer yüzünde ,çiçekler bir başka kokar.kelebekler özgürlüge uçar.bu özgürlük kelebek gibi yirmidört saat degildir.sonucta uçar insan ,kanat çırpar,hayatı genç yaşta ögrenir.leşlerin arasında? lakin hiç kimse ! Kuş olsun uçsun ama leş kargası gibi uzun ömürlü olmasını istemez.

O kadar çok karga vardır ki etrafımızda .çatımızda.dalımızda.bacamızda.leş olduklarından sesleri dahi pek bir zevk vermez ınsanlara pek sevilmediklerinden olsa gerek bu leş kargaları genel olarak ömürleri 350 yıl ile 450 yıl yaşarlar.en uzun ömürlü özgür kuşlardır.her şey yiyebilirler.dilediklerince.öterler olur olmaz zamanlarda hiç tınlamazlar cevreyi.yaşamı.hayatı.heleki ortam oldugunda yıllarca aynı yerde göç etmeden kalırlar.yaşadıkları yer.doydukları yer.onlar için vazgeçilmezdir.

Leş kargaları iki cins tir.? bir uçanı vardır! bir kaçan’ı ?

Olur mu ? demeyin. Var. bunlar da kendi aralarında degişkendirler.güçlü olanlar ve de güçsüz olanlar? hatta güçlü olanlar dönemsel olarak güçlendiklerinde ellerindeki güçü kendi ayaklarını yerden kaldırmak için kullanmak isterler,yani uçmak için degil de, havaya kalkmak için.bunlarda bazen degişken dir .kaldırmayı yani kaldırma gücünü yanlış algılarlar.bir de bu gücü yanlış kullananlar vardır.kendilerini havada gördükleri zaman sanırlar ki ben uçuyorum.kanatlandım tutmayın beni gibi ne oldugunun farkına varmadan önüne gelene büyüklüklerini gösterirler.lakin yere düşüş pek sert tir.işte o zaman toplumun duyarlı kesimi,akil ınsanları bir çatı altında toplanmaya başlarlar.birer birer.hani uçanı elbette özgür hayatında başarılarının devamını dilerde.kaçanı heleki arkasına bakmadan ,ne oldugunu bilmeden kaçmayı uçmak sanan zihniyeti genel bir egitime tabii tutarlar.

Bak evladım dediler.kanatların olmadan uçmak istiyorsun!.oysa sen yürüyen koşmayı uçmak zanneden bir leş kargasısın cins olarak senin havadan yukselmen le birlikte aşagıya düşüşün yer çekimi dolayısıyle hızlıdır.oysaki bugün kü dersimizde senin havada kalmanı saglıyacak sistemi anlatalım? tarihteki edindigimiz tecrübeleri analatarak başlıyalım. Zamanın birinde üç leş varmış.kendilerini kuşlar kadar özgür hissediyorlarmış.denemedikleri yol kalmamış.her türlü pisligin içinde yaşam sürdürmüşler,birde uçalım demişler.atlamışlar.zıplamışlar olmuyor.bunu gören her zaman yerde gezinen kara hamam böcekleri toplanmışlar.uçmak isteyen bu insanlara yardım edelim demişler,almışlar ellerine ipleri sallamışlar olmuyor.gene yere duşuyorlar.kacan leş kargaları daha bir kızmışlar.hamam böcekleri durur mu bu gurur ve onur meselesi demişler .ama laf anlatılamamış.leşler toplanmışlar.hamam böceklerini ezmeye başlamışlar? hamam böcekleri tekrar toplanmış bir karar almışlar.yukseklere çıkmışlar.daha yükseklere.yukselmişler hamam böcekleri kanatlarını çırparak emin adımlarla ve kaçan leş kargalarını ellerindeki iplerle sallandırmışlar uçmaları için sıkıca baglamışlar.seyretmişler.once bir kaç ses duymuşlar grıak,grıak.gır.gı. sonra sesler kesilmiş.kaçan leş kargalarıda böylece uçmayı ögrenmişler.uçup göçmüşler?

Göç mevsimi başladıgından kuş gibi özgür olmayı.uçmak sanan zihniyet,kendi etrafında duyarlı ve akil insan arar olmuş.? Biz burdayız!

Bir de küçük leş kargası vardır.? Gücünü yanlış kullanan daha uçmayı bilmeyen, sökülüp çatılara atılmiş çürük dişleri toplayan! küçük oldugundan ancak geçimini çatılarda sürdüren.uçmak la kaçmak arasında karar verememiş leş kargası.

Uçan leş karga’ları bu topraklarda uzun ömürleri boyunca nice hamam böcekleri görmüşler dir.’’YAŞASIN HAMAM BÖCEKLERİ’’ ya ‘’Kara Fatma lar ?

Mustafa Balcı.
mustafabalci@sariyerliler.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1.2.3.4. YANLIŞ BİR DOĞRU ETMEZ.

ATATURK'UN OLUM SEBEBI SIROZ MUYDU?

SİYAH MARTI